Entegre Rapor 2022
ANA SAYFA | EN
SOSYAL VE İLİŞKİSEL SERMAYE

Güçlü bir toplumun iş dünyasında başarılı olmak için en temel unsur olduğuna inanan Tofaş; toplumsal gelişmeyi çok yönlü bir yaklaşımla destekleyen, ülke ekonomisine katkı sağlayan ve toplum için artı değer yaratan toplumsal fayda projelerine odaklanmıştır.

Tofaş toplumsal fayda alanındaki çalışmalarına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile bulunduğu coğrafyanın ihtiyaç, beklenti ve önceliklerini doğrultusunda yön vermektedir. Şirket hayata geçirdiği projeleri, ortaya koyduğu orta ve uzun vadeli ölçülebilir hedefler ile takip etmektedir.

BİR BAKIŞTA 2022

TOPLUMSAL YATIRIMLAR

Tofaş, topluma katkıda bulunmanın, kurumsal vatandaşlığın sorumluluklarından biri olduğu yönündeki temel inancıyla, bağış ve sponsorluk faaliyetlerini, operasyonlarının bulunduğu ülkelerdeki toplumları desteklemenin önemli bir yolu olarak görmektedir. 2022 yılında gerçekleştirilen toplam bağış ve yardımlar 24,8 milyon TL’dir.

Tofaş, projelerin etki alanını artırmak ve uygulanabilir çözümler geliştirmek için öncelikle çalışan, bayi ve tedarikçileri olmak üzere tüm paydaşlarını çevresel ve sosyal sorunların çözümüne katkıda bulunmaları için teşvik etmektedir. Uzmanlık alanlarına göre sivil toplum örgütleri, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, yerel yönetimler veya bireyler ile güçlü iş birlikleri kurmaktadır.

Çalışanlarına sorumlu ve kurumsal bir vatandaş olma bilincini aşılayan Tofaş, çalışanların gönüllülük kulübü ile farklı alanlardaki toplumsal fayda faaliyetlerinde aktif rol almalarına ve Şirket içerisinde yer alan girişimcilik programları vasıtasıyla topluma fayda yaratacak projeler geliştirmelerine öncülük edilmektedir.

Tofaş; gelecek nesillere yatırım, kapsayıcılık ve çeşitlilik ile kültürel mirası koruma alanlarında uzun soluklu projeler hayata geçirerek toplum için yarattığı katkıyı farklı eksenlerde ortaya koymaktadır.

GELECEK NESİLLERE YATIRIM

Tofaş Spor Kulübü

1974 yılında kurulan Tofaş Spor Kulübü, altyapı odaklı sistematik çalışmalarıyla Bursa ve ülke basketbolu için yeni spor insanları yetiştirmekte; gençlere fırsat eşitliği sağlayarak, sağlıklı nesillerin oluşmasına ve toplumun yaşam kalitesinin artmasına destek olmaktadır.

Tofaş Spor Kulübü yetiştirdiği oyuncu ve antrenörlerle ulusal ve uluslararası alanda sportif başarılar elde ederek, Bursa’yı basketbol şehrine dönüştüren ve taraftarını gururlandıran örnek bir spor kulübü olmayı hedeflemektedir. Tofaş Spor Kulübü’nün öncelikleri; altyapıdan sporcu yetiştirmek, A takımı ve sosyal sorumluluk projeleridir. Kulüp bünyesinde yapılan sorumluluk projeleri ile 2022 yılına kadar ulaşılan 29.000 kişi sayısının 2030 yılına kadar toplam 45.000’e ulaştırılması hedeflenmektedir.

Altyapı Çalışmaları

Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısında kurulduğu günden bu yana 750’si milli olmak üzere, toplam 5.000’den fazla sporcu ve 400’den fazla antrenör görev yapmıştır.

Basketbol A Takımı

Tofaş Spor Kulübü erkek basketbol takımı kurulduğu günden bu yana 2 Basketbol Süper Lig, 3 Türkiye Kupası ve 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmıştır. Tofaş Erkek Basketbol A Takımında 2022 yılına kadar yaklaşık 745 oyuncu görev almıştır. Takım 2022-2023 sezonunda Basketbol Süper Ligi, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadelesini sürdürmektedir.

Sporda Fırsat Eşitliği ve Spor Kültürünün Yaygınlaştırılması

Tofaş Spor Kulübü, “Basketbol Kenti Bursa” söylemini benimseyerek başta bulunduğu Bursa ili olmak üzere ülke genelinde sporda fırsat eşitliği yaratarak tüm gençlerin spora ulaşması için gerekli imkânları sağlamayı ve spor kültürünü yaymayı hedeflemektedir. Kulüp, etki alanını artırmak ve uygulanabilir çözümler geliştirmek için sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ile ulusal ve uluslararası organizasyonlarla iş birlikleri gerçekleştirmekte; topluma fayda yaratacak projeler ortaya koymaktadır.

Toplumun geneline katkı sağlamak amacıyla 10 şehirde faaliyet göstermeyi sürdüren toplam 22 adet Tofaş Basketbol Okulları’nda, 2022 yılı itibarıyla toplam 4.500 çocuk basketbol eğitimi almaktadır.

“Yeni Nesil Tofaş Projesi”; çocuklara spora erişimde fırsat eşitliği yaratmak ve çocuklara spor eğitiminin ötesinde, hayatın her alanında başarılı olmalarına yardımcı olacak bir kültür ve bakış açısı kazandırmak hedefiyle 2016 yılında hayata geçirilmiştir. Proje; her çocuğun yaşadığı çevrede eşit imkânlarla basketbol oynayabildiği, gerçek spor kültürüne sahip bir nesil için antrenör, aile ve çocuk üçgeninde bir eğitim ve uygulama modelidir. Altyapıya seçilen çocuklardan oluşturulan minik ve küçük takımlar, antrenmanlarına Mustafa V. Koç Spor Salonu’nda devam etmektedir. Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısının küçük takımlar kadrosunu büyük oranda Yeni Nesil Tofaş’tan yetişen sporcular oluşturmaktadır. Bölgelerdeki antrenör ve aileleri eğitmek için oluşturulan e-learning sistemi, basketbol kültürünü halkın geneline yaymak için düzenlenen sokak turnuvaları, bilim ve yaratıcı drama atölyeleri, projenin diğer faaliyet alanlarındandır. E-learning sisteminde, 2022 yılına kadar toplam 250.000 eğitim videosu izlenmiştir.

Yeni Nesil Tofaş Projesi ile 2022 yılına kadar Bursa’nın farklı ilçelerinde kurulan 15 basketbol okulu ile toplam 6.500 çocuk, 5.000 anne ve babaya ulaşılmıştır. 2030 yılına kadar toplam 20.000 çocuk ve anne-baba’ya ulaşılması hedeflenmektedir.

Tofaş Spor Kulübü 2019 yılında, “Semt Sahaları Projesi” kapsamında Bursa’nın farklı ilçelerinde basketbol sahaları inşa etmeye başlamıştır. 2022 yılı itibarıyla Bursa içerisinde 46 adet basketbol sahası inşa etmiş ve sahaların dönemsel bakımlarını gerçekleştirmiştir.

Tofaş Basketbol Takımı, ev sahibi olduğu maçları, Bursa halkının da sosyal hayatına da katkıda bulunan Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Tofaş Spor Kulübü’nün 2016’da hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, Tofaş çalışanlarının yanı sıra Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m²’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer almaktadır.

Tofaş Fen Lisesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB ve Tofaş’ın birlikte hayata geçirdiği ve Bursa-Nilüfer ilçesinde yer alan Tofaş Fen Lisesi, 2014-2015 öğretim yılında eğitime başlamıştır. Tofaş; Tofaş Fen Lisesi’nin öğretmen, öğrenci gelişimine ve okulun gelişim amaçlı fiziki ihtiyaçlarına yönelik destek ve başarıyla mezun olan öğrencilere üniversite burs desteği vermektedir.

Tofaş desteğiyle Tofaş Fen Lisesi’nde açılan “Yenileşim Atölyesi”; otomotiv ve mühendislik alanına yön verecek, geleceği şekillendirecek donanımlı gençlerin yetişmesine destek olmayı amaçlamaktadır. MEB tarafından ilham veren proje olarak belirlenen Yenileşim Atölyesi’nin tüm fen liselerine yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. 2030 yılına kadar verilecek destekler ile Tofaş Yenileşim Atölyesi’nin Avrupa’nın en iyi ilk 3 STEM atölyesinden biri olması hedeflenmiştir.

Tofaş Fen Lisesi’nde cinsiyet eşitliği ve gelecek meslekleri üzerine gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları ile kız öğrencilerin mühendislik mesleğine teşvik edilmesi; bu vesile ile potansiyel istihdam kaynağının genişletilmesi hedeflenmektedir.

KAPSAYICILIK VE ÇEŞİTLİLİK

Fiat Engelsiz Hareket

Fiat Engelsiz Hareket, hareket kabiliyeti kısıtlı sürücü ve yolcuların başkalarına bağımlı kalmadan seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla başlatılmıştır. “Herkesin güvenli ve özgürce seyahat etme özgürlüğü olmalı” fikrinden yola çıkarak oluşturulan programda, güvenli araç kullanımı ve konforlu seyahat ihtiyaçlarına yönelik sunulan çözümler ile engelli bireylerin ve ailelerinin hareket özgürlüğüne destek olunması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda Tofaş, Fiat markasıyla engelli bireylerin araç satın alma konusunda bilinçlendirilmesini sağlayarak, araçların sürücü veya yolcuya uygun hale getirilmesine kadar pek çok konuda çözümler için çalışmaktadır. Ürün bazlı çalışmaların yanı sıra engellilik durumları hakkında toplum bilinci ve duyarlılık oluşturmaya da destek olacak farkındalık çalışmaları yürütülmektedir.

2021 yılından bu yana “Aynı Dili Konuşanlar” projesi ile işitme engelli müşterilere araç satın alma, kullanım ve satış sonrası süreçlerinde işaret dili ile hizmet verilmeye başlanmış ve bu sayede tüm araç alım ve servis süreçleri erişilebilirlik, kapsayıcılık ve eşitlik anlamında sürdürülebilir kılınmıştır.

Fiat Engelsiz Hareket kapsamında 2022 yılında Tofaş’ın temsil ettiği Fiat ve Fiat Professional markalarının internet sitelerinde işitme engelli bireylerin desteğe ihtiyaç duymadan bayi ile iletişim kurması için gerekli altyapı oluşturulmuştur. 2026 yılına kadar ise Tofaş’ın temsil ettiği tüm markaların tüm bayi ve servis alanlarının erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Tofaş toplumsal cinsiyet eşitliğine gösterdiği duyarlılığı bu alanda topluma katma değer sağlayacak faaliyetler ile hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.

Cinsiyet Eşitliği Forumu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği için teknoloji ve inovasyon alanındaki küresel hızlandırma planı aksiyonlarına uyumlu olarak Tofaş; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında okuyan kız öğrenci sayısını artıracak, Türkiye çapında yaygınlaştırma potansiyeli olan projeler yaratmayı ya da mevcut projelere destek olmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Tofaş, hayata geçireceği projeler ile 2026 yılına kadar 30.000 kız çocuğuna ulaşmayı hedeflemektedir.

KÜLTÜREL MİRASIMIZI KORUMAK

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Tofaş Sanat Galerisi

Bursa’nın Umurbey Mahallesi’nde bulunan eski ipek fabrikasının Tofaş tarafından restore edilmesiyle müzeye dönüştürülen Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Müze, ziyaretçilerini 2.600 yıl öncesine ait bir tekerlekten başlayarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar devam eden tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Kapılarını 2002 yılında ziyarete açan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, kuruluşundan bugüne kadar 1,5 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi sınırları içinde yer alan ve sanat galerisi olarak hizmet veren Umurbey Hamamı, bugüne kadar toplam 6 geçici sergiye ev sahipliği yapmıştır. Sanat, toplum ve ticaret hayatının geçmişten günümüze izlerini taşıyan son sergi “Kantarın Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri” olmuştur. Müze’nin kafesi “Fayton Kafe” Bursa halkı ve müze ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Müze ve 50 farklı bitki türü bulunduran bahçesi, yıl boyunca konserlere, sanat ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

2022 yılında Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda Bursa’da düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali’nde Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi de Hacettepe Üniversitesi’nin Macsabal Heykelleri Koleksiyonu’na ev sahipliği yapmıştır.

Pamukkale Hierapolis Kazıları Sponsorluğu

Tofaş, Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Pamukkale’deki Hierapolis antik kentindeki kazı çalışmalarına 2005 yılından bu yana destek vermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin himayesinde yürütülen çalışmalarda, başta İtalya ve Türkiye’den olmak üzere, aralarında arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanların bulunduğu yaklaşık 70 kişilik uluslararası bir ekip görev almaktadır. Hierapolis’te, bugüne kadar gün ışığına çıkarılan en önemli eserler arasında; Antik Tiyatro, Nekropol, Kaplıcalar, Büyük Kilise, San Filippo Matrium, Frontinus Kapısı, Gymnasium, Apollo Tapınağı ile Pluto’nun Kapısı (Plutonium) bulunmaktadır. Pamukkale Hierapolis Antik Kenti 2022 yılında 1,1 milyon turisti ağırlamıştır.

GRI 405-1, 413-1, 413-2