2019 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU
EN
Dijital Dönüşüm

Günümüzde operasyonel verimliliği arttırmak ve ürettiğimiz araçlarda müşteri memnuniyetini iyileştirmek için otomotiv sektörü ile ilgili yeni teknolojileri ve uygulamaları yakından takip ederek ihtiyaçlarımız doğrultusunda dijital dönüşüm çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu sayede “Hayat Yenilenmektir” felsefemizin izinde hem operasyonumuzda hem de ürünlerimizde yenilenmeye devam ediyoruz. Yeni teknolojiler ve yarattığı fırsatların yakından takibini hızlı deneyimleme ve prototipleme yaklaşımı benimseyerek departmanlar arası dijital dönüşüm komitesi yapısı ile yürütüyoruz. Bu yaklaşım çerçevesinde araçtan ve üretim hattından alınan veriler ile sürecin takibi ile birlikte müşteri deneyimini arttırmayı hedefliyoruz. İleri analitik teknikleri ile veriden değer yaratarak süreçlerimizi geliştiriyor, teknolojiyi hızlı ve verimli kullanmak adına işgücünün katma değerli işlere odaklanmasını sağlıyoruz. Örneğin; 2019 Uluslararası Kalite Ödülü alan veri analitiği projemiz ile müşterinin aracının garanti maliyetlerini geçmiş verileri kullanarak tahmin ediyor, bu sayede finansal kaynakların daha etkin yönetilmesini sağlarken Ar Ge tasarım ve yedek parça süreçleri açısından yeni fırsatlar yaratıyoruz.

Tüm dünyada gelişmekte olan dijital teknolojilerin her birini (Yapay zekâ, Veri Bilimi, IoT, RPA, Görüntü İşleme, VR, AR, Robotics, vb.) şirket genelinde bir “teknoloji lideri” sorumluluğunda odaklanarak etkin bir şekilde takip ediyoruz. Hızla gelişen teknolojiler özelinde akademimizin gücünden de yararlanarak şirketimizdeki farkındalık seviyesini arttırırken, dijital dönüşümün gerektirdiği teknik yetkinliklerimizi sistemli bir şekilde geliştiriyoruz. Üretim tesisimiz içerisinde operasyonel verimliliği sağlamak için dijitalleşme süreci kapsamlı bir komite tarafından dinamik bir şekilde yönetilmekte olup, süreçle ilgili gidişat ve çıktılar üst yönetime her ay düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla raporlanmaktadır. Çalışanlardan gelen süreç iyileştirme ile ilgili fikirler belirli bir olgunluğa getirildikten sonra aylık üst yönetim toplantılarında değerlendirilmekte ve proje olarak ele alınıp alınmayacaklarına karar verilmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu;

Tofaş bünyesinde geliştirilen ve sınıfındaki ilk uzaktan erişim teknolojisi olan “Fiat Yol Arkadaşım Connect” Projesinin çalışmaları 2018 yılında tamamlandı ve 2019 yılı geliştirmeleri ile Tofaş’ta üretilen tüm modellere uygulanabilir olan FYA Connect’in güncel kullanıcı sayısı 8.217’ye ulaştı. Dijitalleşme stratejilerimiz doğrultusunda, müşterilerin güvenlik ve rahatlık gibi beklenti ve ihtiyaçlarından yola çıkarak oluşturulan Fiat Yol Arkadaşım Platformu, müşterilerimizin araçları ile olan ilişkilerine ve Tofaş’ın müşteri iletişimine yeni bir boyut kazandırmak üzere tasarlanmıştır. Araç kullanıcıları ile araçlarını “bağlanabilirlik” (connectivity) teknolojisiyle birleştiren platform, akıllı telefon veya bilgisayar aracılığıyla araç sahiplerinin otomobillerine uzaktan bağlanabilmelerine olanak tanıyor. Fiat Yol Arkadaşım Connect 2019 yılında teknolojik imkânların yarattığı fırsatları ile kullanıcı deneyimi ve geri bildirimlerini dikkate alarak kullanıcılara sağladığı hizmetleri artırmaya devam etmektedir. Sürüş deneyimini iyileştirmek amacıyla farklı paydaşların güvenlik amaçlı bilgilendirme ve yönlendirmelerini, ticari amaçlı hizmet tekliflerini ve tüm sürüş deneyimini oyunlaştırma önerilerini kullanıcılara taşımak üzere gelişen Fiat Yol Arkadaşım Connect, aynı zamanda kurulmakta olan bir platform ekonomisinin alt yapısını da oluşturmaktadır.