2018 Sürdürülebilirlik Raporu
EN
Menu
Toplumsal Yatırımlar

Toplum için değer yaratmanın en etkili yöntemlerinden biri toplumsal gelişmeyi mümkün kılacak projeler üretmektir. Uzun soluklu ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ile bu konuda üzerimize düşeni yerine getiriyoruz.

Projeleri hayata geçirirken yerel toplumun ihtiyaçlarını, paydaşlarımızın beklentilerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu bileşenler doğrultusunda ağırlıklı olarak spor, eğitim, sağlık ve kültür-sanat alanlarında projeler üretiyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleri, Tofaş Bağış ve Sponsorluk Politikası çerçevesinde Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından yürütülmektedir. 2018 yılında, sosyal sorumluluk projelerine 6,7 milyon TL kaynak ayırdık.

Spor

Tofaş Spor Kulübü

Tofaş Spor Kulübü, basketbol, futbol, voleybol, masa tenisi, su topu ve briç dallarında faaliyet göstermektedir. Kulüp, uzun yıllardır devam eden altyapı yatırımları ve oluşturduğu altyapı odaklı takım modeliyle Türk sporuna yeni yetenekler kazandırmaya 2018 yılında da devam etti.

Tofaş Spor Salonu

Tofaş, ev sahibi olduğu maçları Bursa’daki Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Yüksek doluluk oranıyla gerçekleştirilen maçlar, Bursa halkının da sosyal hayatına katkıda bulunmaktadır.

Yeni Nesil Tofaş Projesi

Yeni Nesil Tofaş Projesi antrenör aile ve çocuk üçgeninde bir eğitim ve uygulama modelidir. Proje ile çocuklara spora erişimde fırsat eşitliği yaratılması ve çocuklara spor eğitiminin ötesinde, hayatın her alanında başarılı olmalarına yardımcı olacak bir kültür ve bakış açısı kazandırılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, her çocuğun yaşadığı çevrede eşit imkanlarla basketbol oynayabilmesi ve gerçek spor kültürüne sahip bir nesil yetişmesi için çalışılmaktadır.

Projenin hayata geçirildiği 2016 yılından bu yana kurulan 15 basketbol okulu ile yaklaşık 5.000 çocuğa ulaşılmıştır. Altyapıya seçilen çocuklardan oluşturulan 16 minik takım, antrenmanlarına Mustafa V. Koç Spor Salonu’nda devam etmektedir. Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısının küçük takımlar kadrosunu büyük oranda Yeni Nesil Tofaş’tan yetişen sporcular oluşturmaktadır.

Sportif faaliyetlerin sürdürülebilirliği için her hafta projede stajyer olarak yer alan 34 antrenöre teorik ve sahada aktif antrenman yaptırma eğitimleri verilmektedir. 2018 yılında Yeni Nesil Tofaş antrenör yetiştirme programı kapsamında yetiştirilen 3 antrenör, Tofaş Spor Kulübü’nde resmi koçluğa başlamıştır.

Mustafa V. Koç Spor Salonu

Tofaş Spor Kulübü’nün 2016 yılında hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, kulüp sporcularının yanı sıra Tofaş personeli, Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m²’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer alıyor.

Eğitim

Fiat Laboratuvarları

Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesiyle entegre biçimde hayata geçirilen Fiat Laboratuvarları ile Türk otomotiv sanayiindeki yeni teknolojilere hakim teknik insan gücünün yetiştirilmesini ve bu gücün sanayide değerlendirilmesini amaçlanmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğinde çalışan Tofaş, Fiat Laboratuvarları vasıtasıyla, endüstriyel teknik eğitim okul ve kurumlarının motorlu araçlar teknolojisi alanlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Fiat Laboratuvarları 2018 yılında 12. yılını geride bırakırken laboratuvarlarda eğitim gören öğrenci ve öğretmen sayısı 2.250’ye yaklaştı. Dönem içerisinde laboratuvarlardan 218 öğrenci mezun oldu. 2018 yılında sona eren Fiat Laboratuvarları protokolü, 3 yıllığına uzatıldı.

2018 yılında Fiat Laboratuvarları bünyesindeki tüm okullarda, ilgili bölgede bulunan servislerin Servis Teknik Uzmanları (STU), Tofaş Akademi eğitmenleri ile birlikte araçlar üzerinde teknik arızaların tespiti, serviste ve sosyal yaşamda davranışsal yetkinlikler üzerine eğitimler verdiler.

2017-2018 Avrupa Birliği Projesi kapsamında, Ankara Güvercinlik Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan bir grup İspanya’da eğitim alarak yurt dışı deneyimi kazanmalarının yanı sıra çalışmaları ile Fiat markasını gururla temsil ettiler.

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi kapsamında, Fiat Laboratuvarları’nda öğrenim gören öğrenciler arasından, istenilen koşullara sahip olanlara her yıl Vehbi Koç Vakfı tarafından burs sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 2018 yılında 273 öğrenciye burs verildi.

Tofaş Fen Lisesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB ve Tofaş’ın hayata geçirdiği, 2014-2015 öğretim yılında eğitime başlayan Tofaş Fen Lisesi, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer almaktadır. Toplam 12 bin m²’lik bir alanda kurulu, 16 dersliği, 280 kişi kapasiteli 70 yurt odası ve bir spor salonu bulunan lisede, 2018 yılı itibarıyla 412 öğrenci eğitim görmektedir.

Tofaş Fen Lisesi’nde açılan “Yenileşim Atölyesi”nin, otomotiv ve mühendislik alanına yön verecek, geleceği şekillendirecek, donanımlı gençlerin yetişmesine destek olması amaçlanmaktadır. MEB tarafından ilham veren proje olarak belirlenmiş olan Yenileşim Atölyesi’nin tüm fen liselerine yaygınlaştırılması kararı alınırken atölyenin devamlılığını sağlamaya yönelik destekler devam ediyor.

2018-2019 öğretim yılında Türkiye genelinde 5., Bursa’da tercih edilen okul sıralamasında 1. Olan Tofaş Fen Lisesi’nin Türkiye geneli sıralamada ilk 20’de 1 öğrencisi ve ilk 500’de 4 öğrencisi bulunuyor.

Oyuncak Kumbarası

Tofaş Gönüllüleri, 2018 yılında gerçekleştirdikleri Oyuncak Kumbarası etkinliği kapsamında çocuklar için çalıştı. Fabrikada belirli yerlere kumbaralar yerleştirerek çalışanlardan oyuncak toplandı. Toplanan oyuncaklar ihtiyaç sahibi okul, hastane, kurum vb. yerlere ulaştırılmaya devam ediyor.

Sağlık

Fiat Engelsiz Hareket Programı

Bedensel engelli bireylerin engelsiz hareket edebilmelerini sağlamak ve mobilitelerini artırmak amacıyla 2016’dan bu yana “Fiat Engelsiz Hareket Programı” kapsamında özel sürüş aparatları, eğitimler ve mimari çözümler ile engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Sosyal alanda da engelli bireyleri daha çok görebilmek adına program kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu kapsamda, Türkiye basketbol sahalarının ilk engelsiz tribünü de, ‘Haydi Maça Gel’ sloganıyla, Tofaş Spor Salonu’nda hayata geçirdik.

İyiye İşaret

İyiye İşaret Platformu, işitme engelli ve sağırların kendilerini daha iyi bir Türkçe ile etkin bir şekilde ifade edebilmelerini desteklemek amacı ile geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje kapsamında, Tofaş Fabrikası’nda görev alan işitme engelli ve sağır, lise mezunu 10 çalışana Türkçe eğitimleri verildi. Eğitim sürecinde, en sık yapılan hatalardan hareketle üzerinde durulacak kelimeler belirlendi ve bu kelimelerin Türkçe dilbilgisinde nasıl kullanıldıkları etkileşimli videolarla kamuoyuna sunuldu. Videolara http://engelsizhareket.fiat.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

LÖSEV Dükkan

Tofaş Gönüllüleri Sağlık Projeleri Ekibi, lösemili çocuklara destek olmak amacıyla LÖSEV işbirliğinde yemekhane önünde stant kurarak LÖSEV Dükkan ürünlerinin satışını gerçekleştirdi.

Engellilere Destek

Tofaş Gönüllüleri Engelli Projeleri Ekibi, Niş Okulu’nu ziyaret ederek engelli öğrenciler ile bir araya geldi. Okulda hafta sonları düzenlenen atölyelerde üretim yapan öğrenciler bu sayede gelir elde ediyorlar. Tofaş Gönüllüleri öğrencilerin iş yapmalarına yardımcı olarak üretimlerini hızlandırmalarına katkı sağlıyor.

Kültür-Sanat

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Tofaş Sanat Galerisi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Umurbey Mahallesi’nde bulunan eski ipek fabrikası, tarihi Umurbey Hamamı ile yanındaki eski Türk evinin de içinde bulunduğu 17 bin m2’lik arazi, Tofaş tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müze, ziyaretçilerini 2.600 yıl öncesine ait bir tekerlekten başlayarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar devam eden tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, kuruluşundan bu yana kadar yaklaşık 600 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi sınırları içinde yer alan ve Sanat Galerisi olarak hizmet veren Umurbey Hamamı, bu zamana kadar toplam 6 geçici sergiye ev sahipliği yaptı. 2016’da açılan, toplum ve ticaret hayatının geçmişten günümüze izlerini taşıyan “Kantarın Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri” adlı serginin ziyaretçi sayısı ise 2018 yılı itibarıyla 140 bini aştı.

Pamukkale Hierapolis Kazıları Sponsorluğu

Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına 2005 yılından beri sponsorluğunu üstleniyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin himayesinde ve Tofaş’ın ana sponsorluğunda yürütülen çalışmalar, 2018 yılında da devam etti.

Hierapolis kazılarında, başta İtalya ve Türkiye’den olmak üzere, aralarında arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanların bulunduğu yaklaşık 70 kişilik uluslararası bir ekip görev alıyor. Çalışmalar kapsamında, Roma tiyatroları arasında en güzel örneklerden biri olan ve yaklaşık 1.800 yıl önce inşa edilen Antik Tiyatro’nun sahne binası restorasyonu tamamlanmıştır. Türkiye’de sahne binası restore edilen tek tiyatro unvanına sahip Hierapolis Antik Tiyatrosu, yapılan restorasyon çalışmaları sonrası 12 bin kişilik kapasitesiyle kültür-sanat etkinlikleri için faal duruma gelmiştir.

Hierapolis kazılarına olan desteğimizi, son iki yıldır antik kentteki “Ploutonion Kutsal Alanı” ve “Hades Heykeli” kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında sürdürüyoruz. Yapılan çalışmalar sonucunda “Ploutonion Kutsal Alanı” ve “Hades Heykeli” 2018 yılında gün yüzüne çıkarıldı. Plutonium Bölgesi’nin kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan buluntular, Hierapolis’in bilinen tarihini de 300 yıl geriye götürüyor.