2021 Sürdürülebilirlik Raporu
ANA SAYFA | EN
Ar-Ge

1994 yılında kurulan Ar-Ge Merkezimiz ile üstün mühendislik tasarım özellikleri ve teknolojik yetkinliği ile ön planda olan binek ve ticari araçlar üreterek ülke ekonomisine destek olmayı hedeflemekteyiz. 2008 yılı itibarıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilen merkezimiz, 2021’de Türkiye’nin en iyi otomotiv ar-ge merkezi seçilmiştir. Hedefimiz, 500 ar-ge çalışanımız ile araç geliştirme alanında Avrupa ile rekabet edebilecek bir altyapı oluşturmaktır. Tofaş Ar-Ge Merkezi, ileri teknolojisi ve geniş laboratuvar yelpazesi ile Stellantis’in en önemli ar-ge tesisleri arasında yer almaktadır.

Yerel ve küresel pazarda öncü olmak için ar-ge’nin önemini biliyoruz ve bu alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Ar-Ge Merkezimizin 2021 yılına kadar toplam tasarım ve test altyapısı yatırımları 58 milyon euroyu aşmıştır. Bu yatırımlar araç konsepti, stil, gövde, iç tasarım, süspansiyon, motor, emisyon, titreşim ve akustik alanlarını kapsamaktadır. Aynı zamanda Tofaş Ar-Ge Merkezi, 2019-2021 yılları arasında 10 milyon euroluk bir yatırımla fiziksel test ve kapasite yeteneklerini geliştirmiştir.

Tofaş olarak Turkishtime’ın “Ar-Ge 250, Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri” genel sıralamasında en fazla ar-ge harcaması yapan ilk üç şirket arasında yer aldık.

Tüm bunların yanında çevresel yatırımları da önceliklendirmeye devam ediyoruz. Çevre ar-ge faaliyetlerimizin %21’ini emisyon azaltımına ayırdık. Tofaş olarak paydaşlarımızın seyahat deneyimlerini, ulaşım ve dağıtım operasyonlarını iyileştirmek için daha düşük emisyon düzeyine sahip veya alternatif yakıtlarla çalışan araçlar yaratmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Üniversitelerle iş birliğine, yerel mühendislik firmalarının bir araya gelmesine ve ortak tasarım oluşturulmasına yüksek öncelik veriyoruz. Üniversite ve sanayi iş birliği projelerini teknoloji geliştirme araştırmalarıyla eş zamanlı yürüten Tofaş Ar-Ge Merkezimiz, son 15 yılda 16 farklı üniversite ile 130’a yakın projede çalıştı. Bunun yanı sıra Tofaş olarak 2021 yılı içerisinde 39 yeni patent başvurusunda bulunduk.