2021 Sürdürülebilirlik Raporu
ANA SAYFA | EN
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

Tofaş olarak Bursa başta olmak üzere spor ve eğitim alanındaki fırsat eşitliğine verdiğimiz önem çerçevesinde ve benimsediğimiz ilkeler doğrultusunda toplumsal fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, çocuklara ve gençlere destek olarak kültür ve bakış açısı kazanma süreçlerinde yanlarında yer alıyoruz.

Çalışanlarımıza sorumlu ve kurumsal bir vatandaş olma bilincini aşılayarak sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları için olanaklar sunmaktayız. Toplumsal yatırımları ekonomik hedef gütmeden gerçekleştirirken yerel halkın gelişimine destek verilmesini odak noktamıza almaktayız. Bursa başta olmak üzere yerel halka verdiğimiz desteklerle iyi bir kurumsal vatandaş olmayı ve toplumun çeşitli yönleri için değer yaratmayı hedefliyoruz.

Topluluk faaliyetlerimiz için tamamlayıcı nitelikte olan vasıflı ve vasıfsız gönüllülük faaliyetlerine tüm çalışanlarımızı katılmaları için teşvik ediyoruz. Mesai saatleri içerisinde yer alan belirli projelerdeki gönüllü çalışmalara katılmaları için çalışanlarımızı teşvik ediyoruz.

TOFAŞ SPOR KULÜBÜ

Genç sporcuları Bursa ve Türk basketboluna hazırlayan Tofaş Spor Kulübü 1974 yılında kurulmuştur. Gençlere fırsat eşitliği sağlama ve sağlıklı nesillerin yetişmesini destekleme amacıyla altyapı odaklı çalışmalar uzun yıllardır devam etmektedir. Tofaş Spor Kulübü yetiştirdiği oyuncu ve antrenörlerle ulusal ve uluslararası alanda sportif başarılar elde ederek, Bursa’yı basketbol şehrine dönüştüren ve taraftarını gururlandıran örnek bir spor kulübü olmayı hedeflemektedir.

Tofaş Spor Kulübü’nün öncelikleri; altyapısından sporcu yetiştirmek, A takımı ve sosyal sorumluluk projeleridir. Kulüp bünyesinde yapılan sorumluluk projeleri ile 2021 yılına kadar ulaştığı 27.000 kişi sayısını 2030 yılına kadar toplam 45.000’e ulaştırmayı hedeflemektedir.

Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısında, kuruluşundan 2021 yılına kadar 5.000’den fazla sporcu ve 400’den fazla eğitmen çalışmıştır. Branş bazında basketbolun yanı sıra; su topu, yüzme ve voleybolda da altyapı geliştirme faaliyetleri devam etmektedir.

Tofaş Spor Kulübü erkek basketbol takımı, kurulduğu tarihten günümüze kadar iki Basketbol Süper Ligi, üç Türkiye Kupası ve bir Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmıştır. Tofaş Erkek Basketbol A Takımı’nda 2021 yılına kadar yaklaşık 700 oyuncu yer almıştır. Takımımız, 2021-2022 sezonunda Basketbol Süper Ligi ve Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmeye devam etmektedir. 2021-2022 sezonunda A takımı kadrosunda yer alan Türk basketbolcuları eğitimli sporculardan oluşmaktadır.

Tofaş Spor Kulübü, benimsediği Bursa’yı Basketbol kentine dönüştürme hedefi ile bulunduğu Bursa ili başta olmak üzere ülke genelinde sporda fırsat eşitliğini destekleyerek tüm gençlerin spora erişimlerini desteklemektedir. Bu doğrultuda, etkili ve uygulanabilir çözümler üretmek için sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak topluma fayda sağlayacak projeler üretilmektedir.

2016 yılında hayata geçirilen Yeni Nesil Tofaş Projesi kapsamında çocukların spor olanaklarına erişimi desteklenmekte ve spor eğitimi dâhil hayatın her alanında başarılı olmaları için gerekli olan kültür ve bakış açısını kazanmalarına yardımcı olunmaktadır. Bu proje kapsamında her çocuğun kendi ortamında ve eşit imkânlarla basketbol oynayabilmesi sağlanmakta ve eğitmen, aile ve çocuk üçgenine odaklanan bir öğretim modeli ile gelecek nesillerin spor alanında gelişmelerine katkıda bulunulmaktadır. Tofaş Spor Kulübü’nün minik takımlarının çoğunluğunu Yeni Nesil Tofaş sporcuları oluşturmaktadır. Yeni Nesil Tofaş Projesi kapsamında Bursa’nın çeşitli ilçelerinde kurulan 15 basketbol okulu ile 2021 yılına kadar toplam 5 bin çocuğa ve 3 bin anne babaya ulaşılmıştır. Bu sayının 2030 yılına kadar 20.000’e çıkarılması hedeflenmektedir. Sporda fırsat eşitliği girişimi kapsamındaki eylem alanları arasında bilimsel ve yaratıcı drama atölyeleri ve basketbol kültürünü halka tanıtmak için düzenlenen sokak yarışmaları yer almaktadır. Ayrıca, eğitmenlerin ve ailelerin eğitimine destek olmak için tasarlanmış bir e-öğrenme sistemi vardır. Bu sistem üzerinden 2021 yılına kadar 220.000 eğitim videosu izlenmiştir.

Tofaş Spor Kulübü 2019 yılında, Semt Sahaları Projesi kapsamında Bursa’nın farklı ilçelerinde basketbol sahaları inşa etmeye başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Bursa içerisinde 38 adet basketbol sahası inşa etmiş ve sahaların dönemsel bakımlarını gerçekleştirmiştir.

Tofaş Basketbol Takımı, ev sahibi olduğu maçları, Bursa halkının da sosyal hayatına da katkıda bulunan Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Tofaş Spor Kulübü’nün 2016’da hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, Tofaş personelinin yanı sıra Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m²’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer almaktadır.

Toplumun tamamına fayda sağlamak hedefiyle 7 ilde 31 Tofaş Basketbol Okulu ile toplamda 3.655 çocuğa basketbol eğitimi verilmiştir.

TOFAŞ FEN LİSESİ

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan Tofaş Fen Lisesi, DOSAB ve Tofaş ortaklığı ile oluşturulan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulmuştur ve 2015 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır. Tofaş olarak Tofaş Fen Lisesi öğretmenlerinin ve öğrencilerinin mesleki gelişimlerini destekliyoruz. Ayrıca, onur derecesiyle mezun olan öğrencilere üniversite bursları vererek eğitimlerini destekliyoruz.

Tofaş Fen Lisesi bünyesinde oluşturduğumuz “Yenileşim Atölyesi” ile geleceği şekillendirecek olan çok yönlü gençlerin otomotiv ve mühendislik sektörlerine kazandırılmasına katkıda bulunuyoruz. MEB tarafından ilham veren proje olarak belirlenmiş olan Yenileşim Atölyesi’nin tüm fen liselerine yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. Tofaş Yenileşim Atölyesi’nin 2030 yılına kadar Avrupa’nın en iyi 3 STEM atölyesi arasında yer alması hedeflenmektedir.

Tofaş olarak faaliyet alanımızda bulunan konular üzerine, çalışanlarımızı ve Tofaş Fen Lisesi öğrencilerini ortak proje geliştirmeleri konusunda teşvik ediyoruz. 2026 yılına kadar hayata geçirilmesi hedeflenen altı proje ile en az iki patent başvurusunda bulunmayı hedefliyoruz.

Fen lisesi bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve geleceğin meslekleri üzerine yapılan çalışmalarla kız öğrencilerinin mühendislik kariyerlerine yönelmesini ve böylece fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde potansiyel istihdam kaynağının artırılması hedeflenmektedir.

FIAT LABORATUVARLARI

Fiat Laboratuvarlarını 2006 yılında, Koç Holding’in” Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesiyle entegre biçimde hayata geçirdik. 2021 yılına kadar laboratuvarlarda eğitim gören öğrenci ve öğretmen sayısı 2.250’ye ulaşmıştır.

Proje kapsamında okullarda motorlu araç teknolojisi alanı ile ilgili eğitim ve öğretimi destekleyici laboratuvarın kurulması ve desteklenmesi sağlanmakta; eğitmenler için alanları ile ilgili eğitim ve seminerler düzenlenmektedir.

2019 yılında Fiat Laboratuvarları kapsamında Tofaş’ın iş birliği içerisinde olduğu Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile önceden imzalanan protokolün süresi uzatılmıştır. Protokole göre, Tofaş halen 5 okulda süren projeye önümüzdeki 2023 yılına kadar destek olmaya devam edecektir.

Tüm Fiat Laboratuvarları öğrencileri, prosedür parametreleri dâhilindeki Fiat bayi ve yetkili servislerinde staj yapabilmektedir. Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi kapsamında Fiat Laboratuvarlarına kayıt yaptıran ve ilgili kriterleri karşılayan öğrencilere her yıl Vehbi Koç Vakfı tarafından burs verilmektedir.

Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan Fiat Laboratuvarları ve Motor Meslek Bölümlerinde görev yapan öğretmenler için Tofaş Akademi tarafından bir hizmet içi eğitim programı yürütülmektedir. Bu program, yeni gelişen teknolojilerin öğrenilmesi ve kişisel gelişim gibi konuları kapsamaktadır.

2030’a kadar Fiat Laboratuvarları mezunlarının Tofaş, bayi veya servislerinde istihdam edilme oranının %50’ye çıkarılması hedeflenmektedir.

Hizmet İçi Eğitim Programı’ndan faydalanan öğretmen sayısı için 2030 hedefi 40’tır.

TOFAŞ BURSA ANADOLU ARABALARI MÜZESİ VE TOFAŞ SANAT GALERİSİ

Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla 2002 yılında kurulan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Ziyaretçilerin 2.600 yıllık bir tekerlekle başlayan ve Tofaş otomobilleri sona eren tarihi bir yolculuğa çıktığı bu müzenin kurulması için Umurbey Mahallesi’ndeki tarihi ipek fabrikası yenilenmiş ve müzeye dönüştürülmüştür. Müzemizde bugüne kadar toplam 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladık.

Müzedeki “Fayton Kafe” Bursa halkı ve müze ziyaretçilerine hizmet vermektedir. 50 farklı bitki çeşidinin yer aldığı müze bahçesinde çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bir parçası olan Umurbey Hamamı, bugüne kadar altı geçici sergiye ev sahipliği yapmış bir sanat galerisidir. Sosyal ve ticari hayatı geçmişten günümüze ışık tutarak anlatan en güncel sergi olan “Kantların Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar ve Ölçme Aletleri”, 2021 itibariyle 200.000’den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

PAMUKKALE HİERAPOLİS KAZILARI SPONSORLUĞU

1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen ve Türkiye’nin en büyük beş antik kentinden biri olan Pamukkale Hierapolis’teki kazı çalışmalarını Fiat markamız ile 2005 yılından itibaren desteklemekteyiz. Kazı çalışmaları, Denizli Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde yürütülmekte ve bu çalışmalarda arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanlardan oluşan çoğunluğu Türkiye ve İtalya’dan olmak üzere 70’ten fazla kişiden oluşan uluslararası bir ekip görev almaktadır.

Hierapolis Antik Kenti’nde bugüne kadar keşfedilen en önemli yapılar arasında Antik Tiyatro, Nekropol, Kaplıcalar, Büyük Kilise, San Filippo Matrium, Frontinus Kapısı, Gymnasium, Apollo Tapınağı ve Pluto’nun Kapısı (Plutonium) yer almaktadır. Pandemi koşullarına rağmen Pamukkale Hierapolis Antik Kenti yılda ortalama 1,8 milyon turisti ağırlamaktadır.