2020 Sürdürülebilirlik Raporu
ANA SAYFA | EN
Toplumsal Yatırımlar

Toplum için değer yaratmanın en etkili yöntemlerinden biri toplumsal gelişmeyi mümkün kılacak projeler üretmektir. Uzun soluklu ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ile bu konuda üzerimize düşeni yerine getiriyoruz.

Projeleri hayata geçirirken yerel toplumun ihtiyaçlarını, paydaşlarımızın beklentilerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu bileşenler doğrultusunda ağırlıklı olarak spor, eğitim, sağlık ve kültür-sanat alanlarında projeler üretiyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleri, Tofaş Bağış ve Sponsorluk Politikası çerçevesinde Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından yürütülmektedir. 2019 yılında, sosyal sorumluluk projelerine 6,7 milyon TL kaynak ayırdık.

Spor

Tofaş Spor Kulübü

Tofaş Spor Kulübü, uzun yıllardır devam eden altyapı yatırımları ve oluşturduğu altyapı odaklı takım modeliyle Türk sporuna yeni yetenekler kazandırmayı sürdürmektedir. 

Tofaş Spor Salonu

Tofaş, ev sahibi olduğu maçları Bursa’daki Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Yüksek doluluk oranıyla gerçekleştirilen maçlar, Bursa halkının da sosyal hayatına katkıda bulunmaktadır.

Yeni Nesil Tofaş Projesi

Yeni Nesil Tofaş Projesi; çocuklara spora erişimde fırsat eşitliği yaratmak ve çocuklara spor eğitiminin ötesinde, hayatın her alanında başarılı olmalarına yardımcı olacak bir kültür ve bakış açısı kazandırmak hedefiyle 2016 yılında hayata geçirildi. Proje; her çocuğun yaşadığı çevrede eşit imkânlarla basketbol oynayabildiği, gerçek spor kültürüne sahip bir nesil için antrenör, aile ve çocuk üçgeninde bir eğitim ve uygulama modelidir.

Yeni Nesil Tofaş Projesi’nin faaliyete geçtiği günden bu yana, Bursa’nın farklı ilçelerinde kurulan 15 basketbol okulu ile yaklaşık 5.000 çocuğa ulaştı. Altyapıya seçilen çocuklardan oluşturulan minik takımlar, antrenmanlarına Mustafa V. Koç Spor Salonu’nda devam etmektedir. Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısının küçük takımlar kadrosunu büyük oranda Yeni Nesil Tofaş’tan yetişen sporcular oluşturmaktadır.

Bölgelerdeki antrenör ve aileleri eğitmek için oluşturulan uzaktan eğitim sistemi, basketbol kültürünü halkın geneline yaymak için düzenlenen sokak turnuvaları, bilim ve yaratıcı drama atölyeleri, projenin diğer faaliyet alanlarındandır. Uzaktan eğitim sisteminde, 2020 yılı içerisinde antrenör, aile ve çocuklar tarafından yaklaşık 40.000, bu zamana kadar toplam 140.000 eğitim videosu izlendi. Pandemi koşulları nedeniyle Yeni Nesil Tofaş kapsamında yapılan antrenmanlara 2020 yılında ara verilmiştir.

Mustafa V. Koç Spor Salonu

Tofaş Spor Kulübü’nün 2016’da hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, Tofaş personelinin yanı sıra Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m²’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer almaktadır. 

50 Pota Semt Sahaları Projesi

Tofaş Spor Kulübü, “Bursa’yı basketbol şehri yapma” misyonuyla 2019 yılında, 50 Pota Semt Sahaları Projesi kapsamında Bursa’nın farklı ilçelerinde basketbol sahaları inşa etmeye başladı. Projenin açılış töreni, Osmangazi ilçesinin Yunuseli semtindeki sahada gerçekleştirildi. Bu alanların, bulundukları mahallelerde sporun olumlu etkisini yayarak daha sağlıklı ve dengeli bir nesil yetişmesine destek olması hedefleniyor. Yerel belediyeler ile işbirliğinde yıl içerisinde toplam 40 saha kullanıma açıldı, 10 sahanın tamamlanması için çalışmalar devam ediyor.

Tofaş Basketbol Okulları

Toplumun geneline katkı sağlamak amacıyla 10 şehirde faaliyet gösteren 18 Tofaş Basketbol Okulu’nda, 2019 yılı itibarıyla toplam 3.655 çocuk basketbol eğitimi alıyor. Pandemi koşulları nedeniyle basketbol okullarında yapılan antrenmanlara 2020 yılında ara verilmiştir.

Eğitim

Fiat Laboratuvarları

Fiat Laboratuvarları 2006 yılında, Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesiyle entegre biçimde hayata geçirilmiştir. Bugüne kadar laboratuvarlarda eğitim gören öğrenci ve öğretmen sayısı 2.250’ye ulaşmıştır.

Proje kapsamında okullarda motorlu araç teknolojisi alanı ile ilgili eğitim ve öğretimi destekleyici laboratuvarın kurulması ve desteklenmesi sağlanmakta; eğitmenler için alanları ile ilgili eğitim ve seminerler düzenlenmekte; öğrencilerin staj ve mezuniyet sonrası istihdamlarına destek olunmaktadır. Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi kapsamında, Fiat Laboratuvarları’nda öğrenim gören öğrenciler arasından, istenilen koşullara sahip olanlara her yıl Vehbi Koç Vakfı tarafından burs sağlanmaktadır.

2020 yılında Fiat Laboratuvarları kapsamında Tofaş’ın iş birliği içerisinde olduğu Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile önceden imzalanan protokolün süresi uzatılmıştır. Tofaş halen 5 okulda süren projeye, önümüzdeki 2 yıl boyunca destek olmaya devam edecektir.

Tofaş Fen Lisesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB ve Tofaş’ın birlikte hayata geçirdiği, 2014-2015 öğretim yılında eğitime başlayan Tofaş Fen Lisesi, Bursa‘nın Nilüfer ilçesinde yer alıyor.

Tofaş’ın desteğiyle Tofaş Fen Lisesi’nde açılan “Yenileşim Atölyesi”nin de, otomotiv ve mühendislik alanına yön verecek, geleceği şekillendirecek, donanımlı gençlerin yetişmesine destek olması amaçlanıyor. MEB tarafından ilham veren proje olarak belirlenmiş olan Yenileşim Atölyesi’nin tüm fen liselerine yaygınlaştırılması kararı alındı.

Çocuklara Kodlama Eğitimi

Yeni neslin teknoloji ile geleceğe daha hazırlıklı olabilmesi için, Tofaş çalışanlarından oluşan gönüllü eğitmenler, çocuklara kodlama alanında eğitimler vermeye başladı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü ve Tofaş Akademi iş birliğiyle, şu ana kadar Tofaş çalışan çocuklarının oluşturduğu 16 ayrı grupta yer alan 208 öğrenciye, robotik kodlama ve 3 boyutlu yazıcı konularında eğitimler veridi.

Ekip, projenin kapsamını genişleterek ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak Bursa ve çevresindeki okullarda eğitimleri sürdürmeye devam etti. Bu paralelde; T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte belirlenen 6 devlet ilköğretim okulunda öğrenim gören 240 çocuğa, aynı yıl içerisinde robotik kodlama konusunda eğitim verildi. Proje, Teknoloji Kaptanları Ödülleri Sosyal Sorumluluk kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

İyiye İşaret

Fiat, işitme engellilerin anlaşılabilir bir Türkçe ile yazılı iletişim kurmalarını destekleyecek ‘İyiye İşaret’ dijital platformunu 2019 yılında hayata geçirdi. engelsizhareket.fiat.com.tr internet sitesi üzerinden, Türkiye’deki tüm işitme engelli bireylerin ücretsiz olarak yararlanabileceği “İyiye İşaret” platformunda, kelimeler ve cümle içinde kelime kullanımları, görsel, işaret dili ve konu anlatımı olarak videolar halinde izlenebilmektedir. Bu platformla, işitme engelli bireylerin günlük hayatlarında okuduklarını daha iyi anlamaları ve kendilerini yazarak daha iyi ifade edebilmeleri hedeflenmektedir. Platformda ilk etapta 100 olan eğitim içeriği sayısı 350’ye çıkarılmış olup, kademeli olarak 1000 adet ve üzerine çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir. 2019 yılı içerisinde ”En Başarılı Koçlular”da “Çevreye ve Topluma Değer Katanlar” kategorisinde birinci seçilen “İyiye İşaret”, aynı zamanda Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından düzenlenen 2019 Gladyatör Ödülleri’nde, “Yılın Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.

Sağlık

Bildiğiniz gibi 2020 yılında Covid-19 Pandemisi ile hepimizin normalleri bir anda değişti. Yeni normallerin hayatımıza soktuğu yeni kurallara uyum konusunda problemler ile karşılaşabileceğimizi öngördük. Sağlam bir kültür oluşturma ve bunu yaşatma anlamında hala dış dünyanın önümüze koyduğu zorluklar hala devam etmektedir. Kurum içinde aldığımız önlemler ve dayanışma çalışmaları hem de diğer kurumlarla yaptığımız işbirliği ile bu süreci en iyi şekilde yönetme konusunda çaba gösterdik.

Koruyucu Ekipman

Koronavirüs salgını ile mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme bulunurluğuna destek olmak amacıyla, sağlık kuruluşları ile görüşerek ihtiyaçlarını tespit ettik ve siperlikli maske başta olmak üzere üretebileceğimiz ekipmanları belirledik. Tofaş ar-ge çalışanlarınca koruyucu sağlık ekipmanlarının benzer örnekleri incelenerek, kısa süre içerisinde ekipmanlar üzerinde ilave geliştirme çalışmaları yapıldı. Çalışmalar sonucunda 300 adet biyolojik örnek alma kabini, 971 adet entübasyon kabini ve 50 bin adet siperlikli maske üretilerek, Türkiye’nin 70 farklı ilinde bulunana yüzlerce sağlık kuruluşuna gönderdik. Ayrıca taleplerin toplandığı, üretim ve sevkiyat fonksiyonlarının takip edildiği çevrimiçi bir platform oluşturduk ve farklı firmalarının da yararlanabilmesi için ekipmanların tasarımlarını açık kaynak olarak sunarak diğer kuruluşların da bu sürece hızlıca katkı sunmalarını sağladık.

Koruyucu ekipman üretimi projemiz, Sürdürülebilir İş Ödülleri “İşbirliği-Covid 19” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olurken; proje kapsamında hayata geçirdiğimiz çevrimiçi platform ise IDC Türkiye CIO Ödülleri “İşin Geleceği - İnsan Makine İşbirliği” kategorisinde ikincilik, “Teknoloji Kaptanları”nın sosyal sorumluluk kategorisinde ise birincilik ödülüne layık görüldü.

LÖSEV Dükkan

Tofaş Gönüllüleri Sağlık Projeleri Ekibi, lösemili çocuklara destek olmak amacıyla LÖSEV işbirliğinde yemekhane önünde stant kurarak LÖSEV Dükkan ürünlerinin satışını gerçekleştirdi.

Kültür-Sanat

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Tofaş Sanat Galerisi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Umurbey Mahallesi’nde bulunan eski ipek fabrikasının restore edilmesiyle 2002 yılında ziyarete açtığımız müze, ziyaretçilerini 2.600 yıl öncesine ait bir tekerlekten başlayarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar devam eden tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 800 bin kişi tarafından ziyaret Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, sınırları içinde yer alan ve sanat galerisi olarak hizmet veren Umurbey Hamamı’nda ise bu zamana kadar toplam 6 geçici sergiye ev sahipliği yaptı.

Pamukkale Hierapolis Kazıları Sponsorluğu

Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını 2005 yılından bu yana destekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin himayesinde yürütülen çalışmalarda, başta İtalya ve Türkiye’den olmak üzere, aralarında arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanların bulunduğu yaklaşık 70 kişilik uluslararası bir ekip görev alıyor. Hierapolis’te, bugüne kadar gün ışığına çıkarılan en önemli eserler arasında; Antik Tiyatro, Nekropol, Kaplıcalar, Büyük Kilise, San Filippo Matrium, Frontinus Kapısı, Gymnasium, Apollo Tapınağı ile Pluto’nun Kapısı (Plutonium) bulunmaktadır.