2020 Sürdürülebilirlik Raporu
ANA SAYFA | EN
Araç Emniyeti, Sürüş ve Yolcu Konforu

Müşteri memnuniyeti anlamında öne çıkan araç güvenliği ve kaliteyi tüm süreçlerimizde ilk önceliğimiz olarak ele alıyoruz. Konfor ve güvenli açısından sürücüye en iyi hizmet ve desteğin sunulması için akıllı araçların geliştirilmesi konusuna FCA’nın “tüm yolcular için emniyet” vizyonu doğrultusunda özel bir önem atfediyoruz. Gerçekleştirilen yeniliklerin faaliyet gösterdiğimiz pazarların yasal düzenlemelere uygunluğundan ve gereklilikleri yerine getirdiğinden emin oluyoruz

Hem araçlarımızdaki sürücü ve yolcuların hem de trafikte seyir halinde bulunan diğer yolcu ve yayaların güvenliği açısından önem arz eden aktif ve pasif emniyet sistemlerini araçlarımızda yer almasını sağlıyoruz. Pasif emniyet sistemleri ile kaza durumunda ortaya çıkabilecek herhangi bir hasar ve kaybın en aza indirilmesini, aktif emniyet sistemleri ile ise kazanın meydana gelmesinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada, veri bilimi ve öğrenen algoritmanın yararlandığı sürücü ve araç verileri ile potansiyel kaza ve arızaların gerçekleşmesinden önce tahmin edilmesi üzerine önleyici çalışmalar yürütmekteyiz.

Fiat Connect Yol Arkadaşım Otomotiv sektöründeki en önemli gelişmelerden otonom sürüş ve bağlanabilirlik (connectivity) konusunda risk ve fırsatları değerlendirerek, dünya trendlerini takip ederek 2018 yılında devreye aldığımız “Fiat Yol Arkadaşım Connect” bağlantılı araç ürünümüze yeni fonksiyonlar eklemeye ve katma değerli hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz.

Bağlanabilir araç teknolojisiyle aracı ve sürücüyü birbirine bağlayan Fiat Yol Arkadaşım Connect müşteri deneyimini farklı ve ayrıcalıklı bir boyuta taşıyor. 2019 yılında FYA Connect kullanıcıları; Araç Lokasyonu, Lastik Durumu, Uzaktan Kapı Açma Kapama, Bagaj açma, Kaza Anında Ambulans ve Yol Yardım Hizmeti, Çekilme Uyarısı, Kaza Kara Nokta Bildirimi, Hız ve Mesafe Limiti, Araç Arıza Araması, Yakıt ve Akü Durum Bilgisi gibi fonksiyonları sunuluyordu.

2020 yılında bu özellikle Adblue kalite ve seviye bilgisi gösterimi, seyahat bazlı yakıt tüketimi gösterimi, LPG yakıt seviye gösterimi gibi uzaktan kontrol özelliklerini ilave ettik. Bunun yanı sıra özellikle okul araçlarında çocukların unutulması vb. yaşanan üzücü olaylardan yola çıkarak araçta bir çocuk varken kapılar kitlendiğinde şoförü bir bildirim ile uyarıyoruz ve 5 dakika içinde araç kapıları açılmazsa MİM (müşteri ilgi merkezi) tarafından arıyoruz.

Yine Connect verilerinden müşterilerimize, Tofaş’a ve bayilerimize değer yaratmaya devam ediyoruz. Müşterilerimizin araçlarından seyahat sırasında aldığımız arıza sinyaline istinaden seyahat biter bitmez müşterilerimizi arıyoruz ve yapılması gerekenler konusunda yönlendirmeleri yapıp gerek olduğu durumlarda çekici yönlendirmesi veya online servis rezervasyonu gerçekleştiriyoruz.

Halihazırda 22 bin kullanıcısı bulunan Fiat Yol Arkadaşım Connect uygulamamız ile yarattığımız 2 farklı iş modelinin de 2020 yılında lansmanı yaptık Connect kasko ve Connect filom ürünleri ile de müşteri değeri yaratarak ve bağlantılı araç teknolojisini en etkin şekilde kullanarak yolumuza devam ediyoruz.

Connect Filom Son birkaç sene içerisinde şirketlerin araç havuzları içerisinde kiralık araç kullanımının azalarak kendi araçlarını kullanma yönünde bir trend olduğu gözlemlenmektedir. Bu trend sonucunda kendi araç kullanımlarından kaynaklı masraf fişleri, manuel girilen yolculuk ve masraf bilgileri, eksik ve hatalı raporlama gibi durumlar şirketler açısından yönetilmesi zor konular halini aldı. Bu şekilde kendi filolarını büyüten şirketlerin filo yönetiminde zaman ve maliyet açısından tasarruf sağlayacak uygulamalar arayışına geliştirdiğimiz Connect Filom çözümü sayesinde araçlarının km, marka, model, muayene ve bakım bilgileri, adil kullanım limitleri gibi verileri takip edebilmekte ve ihtiyaç duydukları rapor ve analizleri gerçekleştirebilmektedirler. Bu çözümü geliştirirken start-up bir firma ile işbirliği yaptık ve Connectivity araç verileri ve filo yönetim web portalı gibi dijital araçlardan faydalandık. Bu uygulamayı devreye aldığımız 2020 sonu itibariyle geçen kısa süre zarfında ilaç, turizm, gıda, otomotiv gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteren 50 farklı öz mal filoya sahip firma faydalandı. Bu şekilde, müşterilerimizle satış sonrası temasını güçlendirdiğimiz gibi mobilite ihtiyaçlarına farklı çözümler sunma şansı da yakaladık.