2020 Sürdürülebilirlik Raporu
ANA SAYFA | EN
Çalışan Gelişimi

Koçluk & Yetenek Geliştirme Uygulamalarımız

Tofaş, bünyesinde yetiştirilen profesyonel koçlarla çalışanlarına, Tofaş’a özel yetkinlik ve davranışsal gelişim konularında gelişim danışmanlığı, bireysel koçluk ve takım koçluğu desteği vermektedir.

Gelişim Danışmanlığı

Gelişim Danışmanlığı programı 7 adımlı bir davranışsal gelişim yolculuğudur. Bu program; profesyonel ve kişisel gelişimleri ile değişimi hedefleyen çalışanlar için, sahip oldukları potansiyeli ve geliştirdikleri yetkinlikleri şirket hedefleri doğrultusunda verimli aksiyonlara dönüştürmeleri için tasarlanmıştır.

Gelişim Danışmanlığı programı, içinde bulunulan mevcut durumdan, ulaşılması arzu edilen ideal duruma gitme yolculuğunda ihtiyaç duyulan profesyonel desteği Tofaş çalışanlarına sağlamaktadır. Gelişim Danışmanlığı kişiye özel ve özgün bir program olarak tasarlanmıştır. Gelişim danışmanı koçluk ve mentorluk araçlarını kullanarak danışana yeni yollar, yeni alanlar, yeni bakış açıları kazandırmayı sağlamaktadır.

Tofaş’ta 2017 yılından bu yana devam eden ve 300’e yakın çalışanın faydalandığı “Davranışsal Gelişim Danışmanlığı” programı ile çalışanlarımızın yetkinliklerini şirket hedefleri doğrultusunda artırmaları hedefliyoruz. Koçluk ve mentorluk uygulamaları aracılığıyla da çalışanlara tamamen kişiselleştirilmiş bir gelişim rehberliği sağlıyoruz.

Bireysel Koçluk

Bireysel Koçluk; şirket hedefleri doğrultusunda, ulaşılmak istenen sonuçlar için çalışanların potansiyellerini keşfetmelerini amaçlayan yaklaşık 6 ay süren bir gelişim yolculuğudur.

Tofaş’ta 2018’den bu yana devam “Bireysel Koçluk” programı kapsamında ise şirket hedefleri doğrultusunda ulaşılmak istenen sonuçlar için çalışanların potansiyellerini keşfetmelerine destek sağlanması amaçlanıyor. İki yıldır sürdürdüğümüz “Takım Koçluğu” programı ile de takımların yaratıcı potansiyellerini harekete geçirerek kolektif üretici gücün artırılmasına destek olunması hedefliyoruz.

Takım Koçluğu

Takım koçluğu programı, etkin ve bütünleşmiş takımlar yaratmak, takımın kolektif üretici gücünün ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve buna göre aksiyon almalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu şekilde, takımın net bir vizyon belirlemeleri ve yön çizmelerine destek olunur ve şirket bünyesinde performansın arttırılması sağlanır. 2 - 3 ay süren Takım Koçluğu programı 4 seanstan oluşur. Programdan maksimum fayda sağlanabilmesi için Takım liderinin ve üyelerinin programa gönüllü katılımı desteklenir.

Takip Görüşmeleri

Performans değerlendirme sonuçları gelişime açık olan Tofaş çalışanları ile hedef belirleme ve gelişim planlama dönemi sonrası yapılan anket çalışması sonucunda ihtiyaca göre şekillendirilmiş performans gelişim görüşmeleri gerçekleştirilmektedir. Bu görüşmelerde, çalışanlar ve yöneticileri arasında gerçekleşen geri bildirim görüşmeleri, değerlendirmeleri ve gelişime yönelik aksiyon adımları konuşularak etkin bir gelişim planı hazırlanması desteklenmektedir.

İşe yeni başlayan Tofaş çalışanları ile işe başladıktan sonraki 2. ve 4. aylarında yapılan anket çalışması sonucunda ihtiyaca göre şekillendirilmiş görüşmeler gerçekleştirilmektedir.

360+ Anlık Görüş Platformu

Kişilerin diledikleri an, diledikleri kişilerden geri bildirim alabilecekleri “360+ Anlık görüş” uygulamasını 2019 yılında hayata geçirdik. Bu uygulama ile çalışanlarımız, her kademede bulunan kişilerden geribildirim alma ve diledikleri kademedeki kişiye de görüşlerini paylaşma imkânı buldu.

Sürdürülebilir başarının ardında insana, teknolojiye ve çalışma ortamına yönelik yatırımların yer aldığı gerçeğinden yola çıkarak hayata geçirdiğimiz çalışmalar, pek çok ödüle layık görüldü. Bu kapsamda, çalışanlarımızın yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik kişiselleştirilmiş sosyal ve deneyimsel öğrenme stratejisini benimseyen yaklaşımlarımız, EMCC (European Mentoring & Coaching Council/Avrupa Mentorluk ve Koçluk Kurulu) tarafından EMCC 2019 Global Koçluk Ödülü’nü aldı.

Şirketimize koçluk kategorisinde ödül getiren çalışmalarımızın ardında yalnızca şirket içerisinde değil, sahip olduğumuz değer zincirinin odağında yer alan yetenekli işgücüne yönelik faaliyetler de yer alıyor. Bu süreci, hem şirketimizin hem değer zincirimizin gelecekte ihtiyaç duyacağı yetenek tabanını ve organizasyonel yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan “Değer Yaratan Değerli Çalışanlar” adlı ana stratejik girişim çalışması çerçevesinde yürütüyoruz.

Öğrenme ve Gelişim Uygulamalarımız

2010 yılında temelleri atılan Tofaş Akademi, Tofaş’ın kurumsal hafızasını oluşturup disipline ederek bundan sürdürülebilir fayda üretmeyi, tüm çalışanlarının ve paydaşlarının bugünün işini daha iyi yapmalarını ve geleceğe hazırlanmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Şirketin gelecek yolculuğunda önemli bir rol üstlenen Tofaş Akademi, otomotiv sektörüne eğitimli ve deneyimli insan kaynağı kazandırmak için ihtiyacı en doğru şekilde tespit ederek bireysel, mesleki ve kurumsal gelişime odaklanıyor. Farklı bireysel öğrenme stillerine göre tasarlanmış yüzlerce eğitim modülü bulunan ve eğitmenlerini kendi bünyesinde yetiştiren Tofaş Akademi; üniversitelere eşdeğer fiziki şartlara ve içerik altyapısına sahip bir gelişim platformunu temsil ediyor ve her çalışanı için kişiye özel bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 234 aktif iç eğitmen, 9 gelişim danışmanı, 10 iç koç bulunmakta ve onların gelişimi de Tofaş Akademi tarafından desteklenmektedir.

Tofaş Akademi, başta Tofaş olmak üzere bayi ve tedarikçi çalışanları dâhil yaklaşık 15.000 çalışana eğitim ve gelişim hizmetleri sunuyor.

“ Tofaş Akademi, geliştirdiği yenilikçi öğrenme ve teknoloji çözümleri ile 2020 yılında The Stevie Awards for Great Employers ve Stevie International Business Awards’ta 2’si altın, 1’i bronz olmak üzere toplamda 3 ödüle layık görülmüştür.”

Öğrenme ve Gelişim Uygulamalarımız

Uluslararası şirket ve organizasyonları yıl içinde gösterdikleri performans ve sosyal hayata yansıyan pozitif katkıları çerçevesinde ödüllendiren Stevie ve Brandon Hall Ödüllerinde; “HR Lab”, “Tofaş’ta Sağlık ve Sosyal Hayat Uygulamaları”, “Dijital Asistan Zekky”, “Değerlendirme Merkezi”, “Kişiselleştirilmiş Yetenek Gelişimi”, “Erken Yetenek”, “Yerel Pazarlama ve CRM Gelişim Programları”, “Saha Çalışanı Teknik Yetkinlik Sistemi” ile “Dijital Kurumsal Hafızası Wiki” ödül alan uygulamalar oldu.

Eğitim ve Gelişim Alanında En İyi AkademiTofaş Akademi, eğitim ve gelişim alanının en prestijli ödüllerinden olan ve bu yıl 16. kez gerçekleştirilen ATD (Association for Talent Development) BEST Awards 2018’e (Eğitim ve Gelişim Alanında En İyi Kurum) layık görüldü. ATD BEST Ödülleri her yıl, gelişim faaliyetlerini şirketin hedef ve stratejileriyle örtüştürerek katma değer yaratan kurumlara veriliyor. Tofaş Akademi’ye ATD BEST’te birinciliği getiren önemli unsurlar arasında, yenilikçi fikirlerin ortaya çıkarılıp hayata geçirilmesinde üstlendiği etkin rol, yenilikçi gelişim çözümleri ve dünyadaki eğitim profesyonellerinin gelişimini desteklemek için sunduğu içerik derleme sitesi olan www.tofasakademi.com yer alıyor

Dijital Gelişim Asistanı “Zekky” ile Akıllı Gelişim PlanlamaKişiselleştirilmiş öğrenme anlayışımız doğrultusunda tasarladığımız davranışsal gelişim programlarımız ile çalışanlarımızın liderlik ve davranışsal gelişimine destek veriyoruz. 2019 yılında 1.500’den fazla çalışanımız, dijital gelişim asistanı Zekky’i kullanarak, Akademi’nin sunduğu sınıf eğitimleri, online eğitimler, video kaynakları, okuma makaleleri, dış kaynaklı online eğitimler (MOOC), koçluk ve birebir mentorluk içerisinden ihtiyacına göre sistem tarafından önerilen liderlik, davranışsal ve teknik gelişim programlarından yararlandı.

“2020 yılında kişi başına düşen eğitim saati ofis çalışanları için 37,2 saat; saha çalışanları için 22,9 saat olarak gerçekleşirken, bayi çalışanlarında ortalama 20,3 saat oldu.”

“Endüstriyel Gelişim Okulları ve Dojo İş Sağlığı ve Güvenliği Deneyim Alanı Tofaş Akademi bünyesinde devreye alındı.”