2017
Sürdürülebilirlik Raporu
EN
Menu
Toplumsal Yatırımlar

Spor, eğitim ve kültür–sanat alanlarında toplumsal gelişmeyi destekleyecek uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz. Projelerimizi hayata geçirirken yerel toplumun ve paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini göz önünde bulunduruyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri, Tofaş Bağış ve Sponsorluk Politikası çerçevesinde Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından yürütülmektedir.

2017 yılında, sosyal sorumluluk projelerine 7 milyon TL kaynak aktardık.

Spor

Tofaş Spor Kulübü

1974 yılında Bursa’daki Tofaş Fabrikası’nda kurulan Tofaş Spor Kulübü basketbol, futbol, voleybol, masa tenisi, su topu ve briç dallarında faaliyet göstermeye devam ediyor. Tofaş Spor Kulübü, bugüne kadar Bursa’ya basketbol branşında ilk Avrupa Kupası Finali ve ilk Türkiye Şampiyonlukları, Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu, Türkiye Kupası Şampiyonlukları ve Okullar Basketbol Dünya Şampiyonluğu kazandırmıştır. Tofaş Basketbol Takımı, 2017-2018 sezonunda ULEB Avrupa Kupası ve Süper Lig’de mücadele etmektedir. Tofaş Spor Kulübü, uzun yıllardır devam eden altyapı yatırımları ve oluşturduğu altyapı odaklı takım modeliyle Türk sporuna yeni yetenekler kazandırmaktadır.

Tofaş Spor Salonu

Tofaş, ev sahibi olduğu maçları Bursa’daki Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Yüksek doluluk oranıyla gerçekleştirilen maçlar, Bursa halkının da sosyal hayatına katkıda bulunmaktadır.

Yeni Nesil Tofaş Projesi

Yeni Nesil Tofaş Projesi, çocuklara spor erişiminde fırsat eşitliği sağlamayı, spor eğitiminin ötesinde, hayatın her alanında başarılı olmalarına yardımcı olacak bir kültür ve bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Yeni Nesil Tofaş; her çocuğun yaşadığı çevrede eşit imkanlarla basketbol oynayabildiği gerçek spor kültürüne sahip bir nesil için antrenör, aile ve çocuk üçgeninde bir eğitim ve uygulama modelidir. 2017 yılında, Yeni Nesil Tofaş Projesi kapsamında kurulan 8 basketbol okulu ile 1.000 çocuğa ulaşılmıştır.  Altyapıya seçilen çocuklardan oluşturulan 9 minik takım, antrenmanlarına Mustafa V. Koç Spor Salonu’nda devam etmektedir.

Sportif faaliyetlerin sürdürülebilirliği için her hafta projede stajyer olarak yer alan 34 antrenöre teorik ve sahada aktif antrenman yaptırma eğitimleri verilmektedir. Bölgelerdeki antrenör ve aileleri eğitmek için oluşturulan e‑learning sistemi, basketbol kültürünü halkın geneline yaymak için düzenlenen sokak turnuvaları, çocukların sosyal zeka gelişimini desteklemek amacıyla hazırlanan bilim ve yaratıcı drama atölyeleri projenin diğer faaliyet alanlarındandır.

Mustafa V. Koç Spor Salonu

Tofaş Spor Kulübü’nün 2016 yılında hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, Tofaş çalışanlarının yanı sıra Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m2’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer alıyor.

Eğitim

Fiat Laboratuvarları

Türk otomotiv sanayiindeki yeni teknolojilere hakim teknik insan gücünün yetiştirilmesini ve bu gücün sanayide değerlendirilmesini amaçlayan Fiat Laboratuvarları, Koç Holding’in “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesiyle entegre hayata geçirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’yle işbirliği içinde çalışan Tofaş, Fiat Laboratuvarları vasıtasıyla, endüstriyel teknik eğitim okul ve kurumlarının motorlu araçlar teknolojisi alanlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. İlki 2006’da Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nde açılan Fiat Laboratuvarı, 2017 yılında 11. yaşını kutladı.

2017 yılında, “Mesleki Eğitime Destek” programı çerçevesinde Fiat Laboratuvarları bünyesindeki tüm okullara, öğrencilerin hem yeni teknolojileri daha yakından takip edebilmeleri hem de güncellenmiş araçlar ile eğitimlerini gerçekleştirmeleri için 11 adet Fiat Egea teslim edildi.

2017 yılı itibariyle Fiat Laboratuvarları’nda eğitim gören öğrenci ve eğitim veren öğretmen sayısı 2.000’e yaklaştı. 2017 yılında Fiat Laboratuvarları’ndan 213 öğrenci mezun olmuştur. 2016‑2017 Avrupa Birliği Projesi kapsamında, Fiat Laboratuvarları’nın öğrenci ve öğretmenleri, farklı Avrupa ülkelerinde eğitim almış ve servislerde çalışarak yurt dışı deneyimi kazandı.

Fiat Laboratuvarları’nda çalışan öğretmenlere her yıl Tofaş Akademi tarafından hizmet içi eğitim kapsamında güncel teknolojileri içeren teknik, davranışsal ve sosyal sorumluk projeleri hakkında eğitimler verilmektedir. 2017’de 11.’si düzenlenen Hizmet İçi Eğitim Programı’ndan bugüne kadar Fiat Laboratuvar öğretmenleri ile birlikte 500 meslek lisesi öğretmeni faydalandı.

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi kapsamında, Fiat Laboratuvarları’nda öğrenim gören öğrenciler arasından, istenilen koşullara sahip olanlara her yıl Vehbi Koç Vakfı tarafından burs sağlanmakta olup, 2017 yılında 311 öğrenciye burs verilmiştir.

Tofaş Fen Lisesi’ne Yenileşim Atölyesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB ve Tofaş’ın hayata geçirdiği, 2014‑2015 öğretim yılında eğitime başlayan Tofaş Fen Lisesi,  2016‑2017 öğretim yılında Bursa’da tercih edilen okul sıralamasında birinci olmuştur. 2017 yılında Tofaş Fen Lisesi’nde, Tofaş’taki farklı departmanların desteğiyle açılan “Yenileşim Atölyesi”, öğrencilerin yenilikçi metotlarla projelendirme süreçlerini yaşayarak öğrenecekleri ve kendi potansiyellerini keşfetme fırsatı yakalayacakları bir ortam sağlamıştır. Yenileşim Atölyesi ile otomotiv ve mühendislik alanına yön verecek, geleceği şekillendirecek, donanımlı gençlerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Mesleki Eğitime Destek Programı

Mesleki Eğitime Destek Programı, otomotiv sanayindeki yeni teknolojilere hakim teknik insan gücünü sektöre kazandırmak amacıyla başlatılmıştır. Öğrencilerin otomobil üzerinde araştırma‑geliştirme safhalarını ve çalışma prensiplerini deneyimleyerek öğrenmeleri amacıyla, 57 adet Fiat Egea model araç, 2017 yılı içerisinde atölye çalışmalarında kullanılmak üzere 44 üniversite ve 13 meslek lisesine hibe edildi. 

Kültür-Sanat

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Tofaş Sanat Galerisi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Umurbey Mahallesi’nde bulunan eski ipek fabrikası, tarihi Umurbey Hamamı ile yanındaki eski Türk evinin de içinde bulunduğu 17 bin m2’lik arazi, Tofaş tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Kapılarını 2002 yılında açan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 600 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi sınırları içinde yer alan ve Sanat Galerisi olarak hizmet veren Umurbey Hamamı, bugüne kadar toplam 6 geçici sergiye ev sahipliği yaptı. 2016 yılında açılan, toplum ve ticaret hayatının geçmişten günümüze izlerini taşıyan “Kantarın Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri” adlı serginin ziyaretçi sayısı 70 bini aştı.

Pamukkale Hierapolis Kazıları Sponsorluğu

Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının 2005 yılından beri ana sponsorluğunu üstleniyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin himayesinde yürütülen çalışmalar, 2017 yılında da devam etti.

Hierapolis kazılarında, başta İtalya ve Türkiye’den olmak üzere, aralarında arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanların bulunduğu yaklaşık 70 kişilik uluslararası bir ekip görev alıyor. Çalışmalar kapsamında, Roma tiyatroları arasında en güzel örneklerden biri olan ve yaklaşık 1.800 yıl önce inşa edilen Antik Tiyatro’nun sahne binası restorasyonu tamamlandı. Türkiye’de sahne binası restore edilen tek tiyatro unvanına sahip Hierapolis Antik Tiyatrosu, yapılan restorasyon çalışmaları sonrası 12 bin kişilik kapasitesiyle kültür-sanat etkinlikleri için faal duruma geldi. Hierapolis kazılarına olan desteğimizi şimdi de antik kentte ortaya çıkarılan Plutonium’un kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında sürdürüyoruz.

Grafik Analiz Dosyalar
102-44
Önceki